Fizioterapija

Fizioterapija je zdravstvena veda, katera se ukvarja z različnimi vrstami poškodb in določenimi boleznimi, katere se izražajo predvsem na gibalnem sistemu telesa, ter lajšanje njihovih posledic. glavni cilj fizioterapije je ohranjanje, razvijanje in ponovno vzpostaviti čim boljšega načina gibanja posameznikovega telesa. Saj le tako lahko dosežemo kvalitetno življenje posameznika, ter ohranjamo duševno, socialno in telesno blagostanje.

Ostali cilji fizioterapije so:
– zmanjševanje bolečine, ki velikokrat ovira posameznikovo življenje,
– vzdrževanje in izboljšanje gibljivosti in mišične moči,
– ohranjanje kakovostnega načina življenja posameznika.

Metode fizioterapije so:
– različne vrste telovadbe za krepitev mišic, povečanje sklepne gibljivosti, raztezanje napetih predelov
– elektroterapija za zmanjševanje bolečine (TENS, IR lučka)
– elektroterapija za pospeševanje celjenja tkiva (laser, ultrazvok)
– masaže za sprostitev in pospešitev krvnega pretoka, ter tako hitrejšo regeneracijo,
– kinesiotaping za zmanjševanje bolečine in pospešitev regeneracijo tkiva

klasična masaža:
Gre za obdelavo mehkih telesnih tkiv z glajenjem, gnetenjem, udarjanjem, tresenjem, pritiskanjem in utiranjem. z masažo želimo sprostiti zakrčene predele telesa, ter pospešiti prekrvavitev telesa, kar pospeši regeneracijo telesa. Cilj masaže je psihična in fizična sprostitev. Z masažo želimo ublažiti različna zdravstvene težave, ohranjanje zdravja in zagotavljati dobro počutje.

Masažo se lahko uporablja kot dopolnilni način regeneracije telesa pri:
– rehabilitaciji po poškodbah,
– prebavnih motnjah
– glavobolih,
– nespečnosti,
– bolečinah in napetostih v določenih delih telesa

kinesiotaping:

Je elastični trak, katerega se uporablja pri ljudeh s težavami v mišicah, po poškodbah, pri športnikih in pri določenih obolenjih. Trak po namestitvi na kožo deluje nekaj dni. Trak pospešuje kroženje krvi in limfe in s tem pospešuje regeneracijo telesa. Z namestitvijo kinesiotapinga želimo povečati obseg giba, zmanjšati bolečino in oteklino, zmanjšanje vnetja, nuditi mišicam oporo, ter pospešiti metabolizem v celicah. Z trakom dvignemo in nagubamo kožo, kar ima za posledico izbolšanje prekrvavitve in celičnega metabolizma.

TENS

TENS je naprava katera se uporablja za zmanjševanje bolečine. Deluje tako, da se z pomočjo blagih električnih impulzov katere proizvaja naprava, stimulira živčna vlakna in s tem v hrbtenjači blokirajo bolečinske signale, kateri potem ne pridejo do centra v možganih za bolečino. Spodbujajo pa tudi nastajanje endorfinov, kateri zmanjšujejo občutek bolečine v telesu.
TENS se uporablja za:
– zmanjševanje bolečine v hrbtu,
– bolečine v vratu in ramenih,
– po poškodbah,
– pri glavobolih,
– obrabah,
– menstrualnih bolečinah,....

Terapevtske vaje:

Terapevtske vaje so vaje, ki so prilagojene vsakemu posamezniku in njegovim telesnim sposobnostim. Namenjene so predvsem ljudem po poškodbah, ki še niso prišli v popolno formo kot so bili pred poškodbo. Z tovrstnimi vajami želimo da posameznik pride čim hitreje v telesno stanje kot je bilo pred poškodbo.